Vegan mjukost

Hej!

Vad gör man inte för att skapa egen ost. Ja, allt. Här kommer en ny variant som vi har skapat. Det är få ingredienser som krävs för att göra denna ost. 

Detta recept är grundrecept sen så kan du smaksätta osten med det du vill och tycker om. Olika kryddor eller örter. Våran favorit är vitlöks ost, gräslöks ost och paprika ost. Som sagt skapa egen ost med dina egna smaker.

 Snart kommer flera recept så följ gärna oss på instagram där missar du ingen recept som läggs upp här. På instagram heter vi nyttigt_och_gott

 
 

Ingredienser

4 dl sojayoghurt

4 dl sojamjölk

3 msk äppelvinäger 

1, 1/4 msk agar agar

1 dl sojamjölk (som kokas på slutet med agar agar) 

1/2 dl smält avsvalnad kokosolja 

Smaksättning

salt

örter

kryddor

rostad röd paprika pure

vitlök

citronsaft

Köksverktyg 

linneduk/silduk (inte för tät)

större sil

 

Gör så här:

1. Smält kokosolja och låt svalna. (du ska ha exakt 1/2 dl kokosolja. Blanda yoghurt och mjöl i en kastrull, ställ på spisen på medelvärme och låt nästan koka upp. Det ska komma upp första bubbla sen tar du bort kastrullen från spisen och tillsätter vinäger. Blanda tills allt blandas in.

 

2. Lägg duken över silen och häll in ostblandningen. Låt vattent rinna av i 3 timmar. Förberedd en rund skål eller matlåda så du har den klar bredvid spisen som du ska ha osten i.

3. Förberedd citronsaft och kryddor du tycker om och att ha de bredvid dig vid spis eller på arbetsbänken så att du kan blanda in de i osten när allt är klart. 

4. När osten har runnit klart lägg över i en ca. 1,1/2 kastrull. Skrapa all ost från duken så ingenting är kvar. Tillsätt kokosolja och blanda allt ordentligt. 

5. Blanda mjölken och agar agar i en ca 1/2 liters kastrull. Ställ på spisen och koka under ständig omröring ca 1 minuter. Glöm inte att vispa hela tiden så agaragar inte fastnar på botten. 

6. Häll agar agar in i ostblandningen och vispa fort. Smaka av med salt. Tillsätt 1-2 msk citronsaft och blanda ordentligt. Smaka av och vill du ha mera syrlig ost så tillsätt mer citronsaft. Tillsätt nu orter eller kryddor och blanda väl. 

7. Häll ostbandningen i en skål eller matlåda och ställ i kylen några timmar tills den stelnar helt. Osten har en härlig konsistens som går att skära. Servera osten med vörtbröd till Julen. Du kan ha osten neutral också och då kan du göra många olika rätter. Olika goda ost snittar till Julbordet.

8. Gör en god ost röra med tångkaviar eller med avokado. Googla dig fram till olika recept på nätet. Det finns så mycket du kan göra med denna ost. Om du vill fritera osten så gör så här: Mal till mjöl cornflakes och blanda in paprikapulver, rökt paprikapulver, salt, svartpeppar, lite chili. Blanda 1 msk potatismjöl med 1, 1/2 dl ost. Rulla bollar och rulla sedan i cornflakes och kryddor. Fritera i olja och njut. Se sista bild på friterad ost 

 .

 
 Har du frågor, skriv till oss här eller på instagram som heter nyttigt_och_gott

 

 

 

Glutenfria mini baguetter

Hej!

Här kommer ett recept på saftiga och goda baguetter som passar till matbuffé till alla tillfällen. Otroligt saftiga och håller sig mjuka till dagen efter. Frys in dessa mini baguetter och ta fram när du vill. Om du låter baguetterna ligga framme i en påse, lägg in de bara i ugnen på 175 grader ca 5-8 minuter. De blir som nygräddade.

 

Ingredienser (6 mini baguetter)

1 dl havregryn (glutenfri)

1 dl bovetemjöl eller durramjöl

1, ½ dl rismjöl

1, ½ dl potatismjöl

2 msk psylliumfröskal eller 1 msk fiberhusk

1 tsk xantangummi

1 tsk salt

1 msk agave sirap eller annan vit sirap

1 msk olja (neutral)

3 dl vatten (fingervarmt)

2 tsk torrjäst

 

Gör så här:

Blanda alla torra ingredienser och låt stå ca 10 minuter (torrjäst mår bäst att blandas men mjöl och stå en stund och vilar)

Blanda mjölblandningen med vatten, olja, sirap och arbeta degen väl. Låt jäsa 15-30 minuter. När degen har jäst klart knåda på nytt och låt jäsa ca 15 minuter.

Forma med hjälp av lite bovetemjöl 6 lika stora baguetter (se min bild) och lägg de på baguettplåten och täck ordentligt med en bakduk. Det går bra att grädda de på vanlig plåt men det är att föredra gräddning på baguettplåten. 

Sätt ugnen direkt nu på 225 ⁰C och låt värmas upp. Låt jäsa på nytt ca 30 minuter. Skär baguetterna på snedden mitt i två gånger (se min bild) och strö över med lite bovetemjöl. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills baguetterna har fått fin gyllenefärg.

Låt kallna och njut med nybakade baguetter eller packa in i påsen och frys in. Ta fram och tina, värm upp i ugnen då blir de som nybakade.

Dubbla satsen och baka fler bagueller om du ska bjuda flera personer eller om du vill frysa in och ha nybakade baguetter  varje morgo

 

.

 .
.
 

Glutenfri knäckebröd med smak av sesam

Hej!

Många har frågat efter goda knäckebröd. Här kommer ett recept på våra mest älskade knäckebröd. De är inte bara goda de är också riktigt nyttiga. Både durramjöl och bovetemjöl är oerhört nyttiga. De innehåller massor av vitaminer och mineraler. Så passa på och baka. 

 

Ingredienser

2 dl bovetemjöl
2 dl durramjöl
1 dl sesamfrön
2 msk psylliumfröskal eller 1 msk fiberhusk
1/2-1 tsk salr
1-2 tsk torkad rosmarin eller annan brödkrydda
2 dl vatten

(uteslut sesamfrön och tillsätt andra kryddor om du vill)

Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser väl till en rätt hård degklump. Ställ i kylen 1-2 timmar så att degen kallnar. Lättare att kavla ut sedan.

2. Sätt ugnen på 175 grader och låt den vara varm innan du börjar med att kavla ut knäckebröd.

3. Dela degen och ställ den andra halvan i kylen igen. Dela degen i mindre bitar och kavla riktigt tunt på mjölad bakduk. Grädda på medelvärme 1-2 minuter på båda sidor i torr stekpanna, (vänd ofta) Lägg de nygräddade knäckebröd på galler tills du har kavlat och gräddat upp alla.

4. Lägg 4-6 knäckebröd i mitten av ugnen direkt på galler och låt torka 2-4 minuter eller tills knäckebröd är helt torra. Bevaka så brödet inte bränns. Vänd knäckebröd efter ca 2 minuter och försätt grädda tills de är riktigt hårda.

5. När du har torkat alla gräddade knäckebröd ta fram resterande degen du hade i kylen och fortsätt kavla och grädda. Låt knäckebröd kallan helt och bevara brödet i en torr brödburk. NJUT verkligen när du äter knäckebröd. De är så goda!

 

 

 .
 
Har du några frågor är du välkommen att skriva till oss här eller på instagram som heter
nyttigt_och_gott
 
Hälsningar
Isabel & Christian