Hej!

Imorgon är det första advent och då passade vi på att baka vörtbröd. Detta bröd är inte det nyttigaste kanske att äta med så mycket sirap i. Men vi tänker så här, det är viktigt att tänka på vad man stoppar i sig resten av året och inte bara mellan Jul och Nyår. 

Hur som helst här komemr godaste vörtbröd recept. Vi tycker det smakar godare än det gammla vanliga bröd med gluten. 

 

 

 

 Ingredienser (en limpa)

2 dl havregryn (glutenfritt)

2 dl rismjöl

1 dl potatismjöl

3 dl bovetemjöl

3 msk psylliumfröskal eller 1, ½ fiberhusk

1 dl äppelmust/äppeljuice (ljumhet 38 grader)

1 dl sirap (daddelsirap eller annan mörksirap)

4 dl vatten (ljummet, 38 grader)

10 g färsk jäst

1 tsk salt

1 msk olja

1 uppvispat äggvita eller ½ de uppvispat kikärtvatten (från tetra pack eller egen gjord)

Vörtkrydda (1 tsk mald kryddnejlika, 1 tsk mald pomerans, 1/2 tsk mortlar fänkålsfrön, 1/2 tsk mald kardemumma, 1 tsk mald kanel, 1/4tsk mald anis)

 

Gör så här

1. Blanda alla torra ingredienser. Blanda jäst med vatten tills den löst sig upp.

2. Blanda sedan med övriga ingredienserna och blanda degen väl i några minuter, för hand eller med bakmaskin. Degen är rätt lös. Vill du ha kryddigare bröd tillsätt en 1/2 sats till av vörtkryddor. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

3. Blanda degen några gånger och låt jäsa på nytt ca 10 minuter.

4. Smörj en 1 ½ liters brödform, strö runt med lätt smulade havregryn. Vänd ner degen i brödformen, platta lite lätt med en sked och strö över lite med bovetemjöl. Låt jäsa ca 30 minuter eller tills brödet har jäst jäms med formens kant. Brödet får inte överjäsa.

5.Sätt ugnen i god tid på 250 ⁰C. Grädda brödet längst ner i ugnen i 15 minuter, sänk sedan värmen till 175 ⁰C och fortsätt grädda 45 minuter. Täck brödet med dubbelvikt bakplåtspapper efter 15 minuter så brödet inte bränns på toppen.

6.Ta ut brödet och låt vila ca 10 minuter i formen. Stjälp upp brödet från formen och linda in i en bakduk. Låt kallna helt. 

 

 En skiva ljummet vörtbröd+en liten klick smöt = Oslagbart! 

 

 
Vi önskar er fin första advent 
Isabel & Christian