Hej!

Hur många gånger har man inte suktat när man ser andra människor bakar och lägger upp bilder på barbarbröd på Instagram eller när man googlar efter gott bröd på nätet. Nu har vi äntligen skapat recept på ett lika gott bröd. Vi vill dela receptet med oss så att även glutenintoleranta kan baka och njuta med ett gott bröd. Det farligaste med detta bröd är att det äts upp på en gång. Så gått! Prova och se vad som händer 😃

 
 

Ingredienser (8-10 bröd)

2 dl rismjöl

2 dl bovetemjöl + 1 dl att tillsätta senare

2 dl havregryn (glutenfritt)

2 dl potatismjöl

3 dl äppelmust (helst nypressad)

3 dl mjölk (jag hade sojamjölk)

4 msk psylliumfröskal eller 2 msk fiberhusk

1,1/2 tsk torrjäst

1,1/3 tsk salt

1 msk olja

bovetemjöl att forma brödet med

smör att pensla brödet med

olja att forma brödet med

 

Gör så här:

1. Blanda alla torra ingredienser utom 1 dl bovetemjöl som ska tillsättas senare. Låt stå ca 10 minuter.

2. Värm upp äppelmust (38 ⁰C) Blanda med mjölblandningen och oljan. Det är viktigt att du blandar ordentligt äppelmusten med mjölet eftersom risken är stor att mjölken skär sig om de blandas samtidigt. Viktigt att tänka på!

3. Värp upp mjölken (38 ⁰C) blanda sedan in och arbeta degen väl. Degen är lätt lös men låt jäsa ca 15 minuter övertäckt med bakduken.

4. Blanda nu 1 dl bovetemjöl, blanda väl och låt jäsa på nytt ca 20 minuter.

5. Häll olja på en talrik och på en annan bovetemjöl.

6. Doppa händerna i mjölet sen tar du en degklump och formar till en boll. Doppa sedan brödet i oljan på båda sidor och lägg på plåten. Platta till en avlång kaka, strö över med sesamfrön och tryck till med händerna så att sesamfrön kommer in i degen annars kryper den ut när brödet jäser. (se min bild)

7. Upprepa tills degen tar slut. (det blir 8-10 bröd)

8. Täck väl med bakduk och låt jäsa dubbelt så stora.

9. Sätt ugnen i tid på 250 ⁰C på varmlufts ugn.

10. Pensla brödet lätt med olja innan gräddningen.

11. Grädda brödet mitt i ugnen 8-10 minuter

12. Pensla lätt med smör och ät varma eller låt brödet kallna lite. 

 

(bild nedan är ojäst bröd)

Viktigt att veta! Det är olika färg på brödet beroende på vilken äppelmust man använder. Brödet kan bli brunare eller lätt brun eller ljusare. Som sagt beror på vilken äppelmust man använder i brödet

 

(bild nedan är när brödet har jäst klart)

Brödet är vansinnigt gott nygräddat. Här äts det upp på en gång! Om du har bröd kvar lägg i frysen eller spara i en påse och värm upp på nytt dagen efter i ugnen några minuter på 175 grader.

 

Vill ni se när flera recept då är det bäst att ni följer oss på min instagram som heter  

nyttigt_och_gott  Ni ser då direkt när nytt recept kommer på bloggen.

Om det är något oklart fråga gärna men ibland är jag upptagen och läser inte facebook eller instagram

 

Trevlig helg önskar vi er!

Isabel & Christian