Aubergine och linsgryta med nybakat bröd

Ute är det kallt men inomhus är det varmt och mysigt. Det doftar förfarande nybakt bröd i hela huset. 

Vi blev sugna på nybakat bröd och en mustig gryta.  Det blev aubergine och linsgryta med nybakat bröd. 

Brödet bakades på kokta kikärtor och det blev vansinnigt gott. Att tillsätta bönor i brödet blir det nyttigare och brödet blir saftigare. Hoppas du gillar grytan och brödet lika mycket som vi!

 

Ingredienser (2-3 portioner)

1 liten aubergine (ca 2 dl strimlad)

2 dl kokta gröna linser

500 g passerade tomater

1 dl ajvar relish (köp eller gör själv)

3 gula lökar

3 vitlöksklyftor

1 tsk torkad timjan

1 tsk torkad basilika

1 tsk torkad oregano

1 tsk örtsalt

1 tsk lönnsirap 

1-2 krm chiliflakes

salt och peppar

1-2 msk olja

2-3 dl vatten

 

Bröd

3 dl bovetemjöl

1 dl potatismjöl

1 dl rismjöl

1 dl kokta kikärtor

3 dl vatten

1/4 färsk jäst

3/4 tsk salt

1 msk olja 

 

Gryta

1. Skär aubergine i skivor, strimla fint och koka några minuter i lättsaltat vatten och lått sedan rinna av i ett durkslag.

2. Skala lök och vitlök. Skär lök i ringar och hacka vitlöken. Fräs i olja i en större panna några minuter på medelvärme och tillsätt alla kryddor, passerade tomater, ajvar och vatten.

3. Lägg på locket och låt sjuda ca 15 minuter på medelvärme. Rör om grytan några gånger så den inte bränns fast.

4. Tillsätt linser, lönnsirap och låt sjuda ytterligare 5 minuter. Tillsätt mera vatten om det behövs. Smaka av med mera kryddor, salt och peppar

 

 

Bröd

Mixa vatten och kikärtor ordentligt med stavmixer.  Värm upp till 38⁰ C. Tillsätt jäst och blanda till den har löst sig helt.

Tillsätt alla torra ingredienser, olja och salt. Knåda degen väl och låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Vält över degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i 5 delar med mjölade händer. Rulla till bollar och platta sedan till runda kakor. Lägg på plåten med bakplåtspapper i. Låt jäsa ca 30 minuter.

Sätt ugnen på 250⁰ C. Nagga kakorna med en gaffel, pensla med olivolja, strö lätt med bovetemjöl och grädda ca 8 minuter. Låt kallna helt. Servera tll grytan. 

Julens småkakor

Hej!

Vi älskar Julen och även att baka och äta sötsaker. Vi strävar ständigt att inte äta raffinerat socker. Det finns så mycket annat man kan använda som dadlar, kokosocker, björksocker, stevia och frukt. Idag ska vi bjuda på ett recept för er som vill undvika socker men ändå vill baka kakor.  

 

Ingredienser:

2 1/2 dl mandelmjöl

1, 1/2 dl bovetemjöl

2 msk karobpulver eller kakao

1-2 msk pepparkakskryddor (se recept nedan)

1 tsk bakpulver 

1 dl kikärtvatten (från tetra pack när du köper kikärtor) 

10-12 stora färska urkärnade dadlar 

1/2 dl neutral kokosolja

 

Gör så här:

Kakor

1. Blanda alla torra ingredienser i en större skål. Tillsätt bara 1 msk pepparkakskryddor och vänta att tillsätta mer när du har blandad alla ingredienser till en deg.  Mixa i matberedare dadlar, kikärtvatten och kokosolja. Mixa till en slät och len konsistens. 

2. Blanda med mjölblandningen och arbeta degen väl. Smaka degen och känn om du vill tillsätta mera av pepparkakskryddor eller inte. Vill du ha sötare deg tillsätt lite kokossocker. Täck med en bakduk och låt vila i kylskåpet ca. 10 minuter. Sätt nu på ugnen på 200⁰ C. 

 

3. Dela degen i 25 lika stora bitar, forma bollar med hjälp av mjölade händer och lägg på plåten med bakplåtspapper, platta till de med handen ca 5-8 mm tjocka och ca 5-8 cm i diameter. 

4. Om du vill ha mönster på kakorna använd rivjärn som du oljar lätt och drycker kakorna med. Pilla sedan bort kakorna från rivjärnet och lägg på plåten. Om du tycker det är jobbigt att använda rivjärn kan du göra roliga mönster på kakorna med hjälp av en gaffel. Du kan också stansa med pepparkaksformar. (se sista bild) 

5. Grädda kakorna 8-10 minuter mitt i ugnen. 

Pepparkakskrydda

2 msk mald ingefära

2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 msk kryddnejlika

Vänliga Hälsningar
Isabel & Christian
 

Glutenfritt bröd med kikärtvatten

Hej!
 
Att kikärtvatten kan ersätta ägg är ju helt magiskt. Vi har bakat mycket med kikärtvatten men inte bröd så nu är det dags att dela med oss av receptet. Tänk er ett nybakat bröd som man aldrig kan tro att det är bakat med glutenfria mjölsorter. Smakrikt, fluffigt och galet gott! 
Det kommer många fler glutenfria bröd recept och för att inte missa så rekommenderar vi dig att följa oss på instagram. Vi heter,  nyttigt_och_gott 
 


Ingredienser (1 limpa)

2 dl bovetemjöl

1 dl rismjöl

1 dl havregryn (glutenfri)

1 dl potatismjöl

2 msk psylliumfröskan eller 1 msk fiberhusk

1/4 färsk jäst (ekologisk)

3/4 tsk salt 

1 msk olja (neutral)

3,1/2 dl vatten (ljummet 38⁰ C)

1 dl kikärtvatten (från kikärtor i tetra pack, köpt i butiken) 

 

Gör så här:

1. Blanda alla torra ingredienser. Vispa kikärtvatten lite lätt tills det bildas skum. 

2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten. Blanda tills jästen har löst sig helt.

3. Tillsätt alla de torra ingredienserna, olja och knåda degen ordentligt. (degen är lite lätt lös) Låt jäsa ca 30 minuter. 

4. När degen har jäst knåda degen på nytt och låt jäsa igen. (vi använder ett större trä gaffel och blandar/knådar degen med.)

5. Smörj en 1 liter brödform och strö runt med sesamfrön. Blanda degen på nytt med en större redskap och vänd ner i formen. Platta till vätt men tryck inte hårt. Låt bubblorna i degen stanna kvar.

6. Låt brödet jäsa ca 30 minuter. När degen har jäst 1/2 sin storlek ska det gräddas. Brödet ska inte överjäsa brödformen utan det ska finnas ca 1 cm tomt på toppen i brödformen. 

7. Sätt ugnen i tid på 250⁰ C. Grädda brödet längst ner i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 175 och fortsätt grädda ca 30 minuter. 

8. Om du vill baka större bröd. Tillsätt 1/2 så mycket av ingredienserna så du får 1 1/2 sats och grädda brödet i 1 1/2 liters brödform. Grädda brödet först 15 minuter på 250⁰ C sedan sänk värmen till 175⁰ C och grädda ca 45 minuter. Glöm inte att olika ugnar varierar med gräddningen. Lär dig hur just din ugn gräddar. 

9. Glutenfria bröd behöver hög värme i början sedan så ska man sänka och låta brödet gräddas långsamt så att vätskan dunstar ut annars är brödet kladdigt inuti eller så sjunker brödet och det ser varken trevligt eller gott ut. 

10.Du kan utesluta havregryn men tillsätt istället 1 dl bovetemjöl. Går utmärkt. Receptet skrevs hastigt idag och om du uppräcker några fel tveka inte att skriva till oss.

Vi önskar dig en fin start på veckan

//Isabel