Vegan mjukost

Hej!

Vad gör man inte för att skapa egen ost. Ja, allt. Här kommer en ny variant som vi har skapat. Det är få ingredienser som krävs för att göra denna ost. 

Detta recept är grundrecept sen så kan du smaksätta osten med det du vill och tycker om. Olika kryddor eller örter. Våran favorit är vitlöks ost, gräslöks ost och paprika ost. Som sagt skapa egen ost med dina egna smaker.

 Snart kommer flera recept så följ gärna oss på instagram där missar du ingen recept som läggs upp här. På instagram heter vi nyttigt_och_gott

 
 

Ingredienser

4 dl sojayoghurt

4 dl sojamjölk

3 msk äppelvinäger 

1, 1/4 msk agar agar

1 dl sojamjölk (som kokas på slutet med agar agar) 

1/2 dl smält avsvalnad kokosolja 

Smaksättning

salt

örter

kryddor

rostad röd paprika pure

vitlök

citronsaft

Köksverktyg 

linneduk/silduk (inte för tät)

större sil

 

Gör så här:

1. Smält kokosolja och låt svalna. (du ska ha exakt 1/2 dl kokosolja. Blanda yoghurt och mjöl i en kastrull, ställ på spisen på medelvärme och låt nästan koka upp. Det ska komma upp första bubbla sen tar du bort kastrullen från spisen och tillsätter vinäger. Blanda tills allt blandas in.

 

2. Lägg duken över silen och häll in ostblandningen. Låt vattent rinna av i 3 timmar. Förberedd en rund skål eller matlåda så du har den klar bredvid spisen som du ska ha osten i.

3. Förberedd citronsaft och kryddor du tycker om och att ha de bredvid dig vid spis eller på arbetsbänken så att du kan blanda in de i osten när allt är klart. 

4. När osten har runnit klart lägg över i en ca. 1,1/2 kastrull. Skrapa all ost från duken så ingenting är kvar. Tillsätt kokosolja och blanda allt ordentligt. 

5. Blanda mjölken och agar agar i en ca 1/2 liters kastrull. Ställ på spisen och koka under ständig omröring ca 1 minuter. Glöm inte att vispa hela tiden så agaragar inte fastnar på botten. 

6. Häll agar agar in i ostblandningen och vispa fort. Smaka av med salt. Tillsätt 1-2 msk citronsaft och blanda ordentligt. Smaka av och vill du ha mera syrlig ost så tillsätt mer citronsaft. Tillsätt nu orter eller kryddor och blanda väl. 

7. Häll ostbandningen i en skål eller matlåda och ställ i kylen några timmar tills den stelnar helt. Osten har en härlig konsistens som går att skära. Servera osten med vörtbröd till Julen. Du kan ha osten neutral också och då kan du göra många olika rätter. Olika goda ost snittar till Julbordet.

8. Gör en god ost röra med tångkaviar eller med avokado. Googla dig fram till olika recept på nätet. Det finns så mycket du kan göra med denna ost. Om du vill fritera osten så gör så här: Mal till mjöl cornflakes och blanda in paprikapulver, rökt paprikapulver, salt, svartpeppar, lite chili. Blanda 1 msk potatismjöl med 1, 1/2 dl ost. Rulla bollar och rulla sedan i cornflakes och kryddor. Fritera i olja och njut. Se sista bild på friterad ost 

 .

 
 Har du frågor, skriv till oss här eller på instagram som heter nyttigt_och_gott