Glutenfritt bröd med kikärtvatten

Hej!
 
Att kikärtvatten kan ersätta ägg är ju helt magiskt. Vi har bakat mycket med kikärtvatten men inte bröd så nu är det dags att dela med oss av receptet. Tänk er ett nybakat bröd som man aldrig kan tro att det är bakat med glutenfria mjölsorter. Smakrikt, fluffigt och galet gott! 
Det kommer många fler glutenfria bröd recept och för att inte missa så rekommenderar vi dig att följa oss på instagram. Vi heter,  nyttigt_och_gott 
 


Ingredienser (1 limpa)

2 dl bovetemjöl

1 dl rismjöl

1 dl havregryn (glutenfri)

1 dl potatismjöl

2 msk psylliumfröskan eller 1 msk fiberhusk

1/4 färsk jäst (ekologisk)

3/4 tsk salt 

1 msk olja (neutral)

3,1/2 dl vatten (ljummet 38⁰ C)

1 dl kikärtvatten (från kikärtor i tetra pack, köpt i butiken) 

 

Gör så här:

1. Blanda alla torra ingredienser. Vispa kikärtvatten lite lätt tills det bildas skum. 

2. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vatten. Blanda tills jästen har löst sig helt.

3. Tillsätt alla de torra ingredienserna, olja och knåda degen ordentligt. (degen är lite lätt lös) Låt jäsa ca 30 minuter. 

4. När degen har jäst knåda degen på nytt och låt jäsa igen. (vi använder ett större trä gaffel och blandar/knådar degen med.)

5. Smörj en 1 liter brödform och strö runt med sesamfrön. Blanda degen på nytt med en större redskap och vänd ner i formen. Platta till vätt men tryck inte hårt. Låt bubblorna i degen stanna kvar.

6. Låt brödet jäsa ca 30 minuter. När degen har jäst 1/2 sin storlek ska det gräddas. Brödet ska inte överjäsa brödformen utan det ska finnas ca 1 cm tomt på toppen i brödformen. 

7. Sätt ugnen i tid på 250⁰ C. Grädda brödet längst ner i ugnen i 10 minuter. Sänk värmen till 175 och fortsätt grädda ca 30 minuter. 

8. Om du vill baka större bröd. Tillsätt 1/2 så mycket av ingredienserna så du får 1 1/2 sats och grädda brödet i 1 1/2 liters brödform. Grädda brödet först 15 minuter på 250⁰ C sedan sänk värmen till 175⁰ C och grädda ca 45 minuter. Glöm inte att olika ugnar varierar med gräddningen. Lär dig hur just din ugn gräddar. 

9. Glutenfria bröd behöver hög värme i början sedan så ska man sänka och låta brödet gräddas långsamt så att vätskan dunstar ut annars är brödet kladdigt inuti eller så sjunker brödet och det ser varken trevligt eller gott ut. 

10.Du kan utesluta havregryn men tillsätt istället 1 dl bovetemjöl. Går utmärkt. Receptet skrevs hastigt idag och om du uppräcker några fel tveka inte att skriva till oss.

Vi önskar dig en fin start på veckan

//Isabel 

 

Kommentera här: