Julens småkakor

Hej!

Vi älskar Julen och även att baka och äta sötsaker. Vi strävar ständigt att inte äta raffinerat socker. Det finns så mycket annat man kan använda som dadlar, kokosocker, björksocker, stevia och frukt. Idag ska vi bjuda på ett recept för er som vill undvika socker men ändå vill baka kakor.  

 

Ingredienser:

2 1/2 dl mandelmjöl

1, 1/2 dl bovetemjöl

2 msk karobpulver eller kakao

1-2 msk pepparkakskryddor (se recept nedan)

1 tsk bakpulver 

1 dl kikärtvatten (från tetra pack när du köper kikärtor) 

10-12 stora färska urkärnade dadlar 

1/2 dl neutral kokosolja

 

Gör så här:

Kakor

1. Blanda alla torra ingredienser i en större skål. Tillsätt bara 1 msk pepparkakskryddor och vänta att tillsätta mer när du har blandad alla ingredienser till en deg.  Mixa i matberedare dadlar, kikärtvatten och kokosolja. Mixa till en slät och len konsistens. 

2. Blanda med mjölblandningen och arbeta degen väl. Smaka degen och känn om du vill tillsätta mera av pepparkakskryddor eller inte. Vill du ha sötare deg tillsätt lite kokossocker. Täck med en bakduk och låt vila i kylskåpet ca. 10 minuter. Sätt nu på ugnen på 200⁰ C. 

 

3. Dela degen i 25 lika stora bitar, forma bollar med hjälp av mjölade händer och lägg på plåten med bakplåtspapper, platta till de med handen ca 5-8 mm tjocka och ca 5-8 cm i diameter. 

4. Om du vill ha mönster på kakorna använd rivjärn som du oljar lätt och drycker kakorna med. Pilla sedan bort kakorna från rivjärnet och lägg på plåten. Om du tycker det är jobbigt att använda rivjärn kan du göra roliga mönster på kakorna med hjälp av en gaffel. Du kan också stansa med pepparkaksformar. (se sista bild) 

5. Grädda kakorna 8-10 minuter mitt i ugnen. 

Pepparkakskrydda

2 msk mald ingefära

2 msk kanel

1 msk kardemumma

1 msk kryddnejlika

Vänliga Hälsningar
Isabel & Christian
 
1 Anonym:

skriven

Om man inte tål kikärtsvatten vad kan man då sätta i?

Svar: Äter du ägg? Ta ett ägg istället.Mvh
Isabel
Isabel och Christian

2 Anonym:

skriven

Tack

Kommentera här: