Vegan fetaost

 

Hej!

Hur beskriver vi för er känslan  när man smakar på fetaosten. Himelskt gooood eller galet god! Ja, känslan är enorm så att man kan skrika rakt ut av lycka.

Det fantastiska med osten är att den smakar ost och konsistensen är enligt mig krämigare än vanlig fetaost. 

Här kommer efterlängtat recept på min goda fetaost. Ta tid och gör en stor sats för att det tar slut fort 😄 

 

 
Här nedan ser du den stora ostklumpen. Så mycket ost får man av 1 liter mjölk och 4 dl yoghurt. Det blir mycket fetaost 😃
 
 
 

Ingredienser (grundrecept till mjukosten)

1 liter ekologisk sojamjölk (Ica I love eko)

4 dl ekologisk sojayoghurt (Planti Sverige) 

2 msk äppelcidervinäger

2 dl cashewnötter (blötlagda minst 4 timmar)

1 dl smält kokosolja (jag använder Rene Voltaires smakfria kokosolja) 

salt och citronsaft

Fetaost

3 dl rumstempererad mjukost

2 msk smält kokosolja

 

Gör så här:

Mjukost:

1. Blanda mjölk och yoghurt i en stor kastrull. Ställ på spisen och värm upp på medelvärme. Rör om  då och då. Så fort första bubbla kommer upp ta bort kastrullen från värmen. Tillsätt vinäger, blanda ordentligt och låt stå ca 10 minuter. 

2. Klä durkslag med textilduk/ linneduk, ställ en större kastrull under och häll därefter ostmassan. Kastrullen måste vara avlång så att vätskan ska kunna rinna ut fritt så att inte nudda osten i durkslagen. 

3. Låt osten rinna av minst 5 timmar. Mixa cashewnötter med kokosolja till en slät massa. Ta fram en större kastrull, häll över ostmassan och blanda sedan ordentligt med cashew massan. Salta och tillsätt citronsaft så mycket som du tycker är lagom för dig. Börja med lite salt och citron i taget sen tillsätter du mer tills du är nöjd.

4. Nu kan du bestämma dig hur mycket fetaost du vill göra.  För att göra två lagom stora fetaost behöver du bara 3 dl av mjukosten.  Resten av mjukosten kan du spara i kylen och göra mer fetaost när du vill eller smaksätt resten med olika kryddor. Jag lämnar naturell i kylen och lagar olika maträtter med osten. Osten klarar sig 7-10 dagar  i kylen. 

5. Ta en ny duk, lägg över massan och vrid några varv och knyt med snören till en boll. Ställ osten i durkslag och ställ in i kylen. Ta ut då och då och vrid på duken så att mer vätska rinner ut. Upprepa proceduren flera gånger under några timmar. 

 

Fetaost:

1. Ta ut osten från kylen, ta bort duken och låt stå framme i rumstemperatur i en större skål.  Blanda 3 dl mjukost med 2 msk kokosolja. Smaka av med mera salt och citronsaft. Blanda allt ordentligt.  Dela osten i två lika stora delar. 

2. Ta fram två bakplåtspapper, lägg en ost klump mitt på pappret, forma osten till en fyrkant som liknar fetaost. Packa in osten varsamt i bakplåtspapper och ställ i kylen. Låt vila minst 24 timmar för att osten ska mogna ordentligt. 

3. Du kan göra fetaost av hela satsen av mjukosten om du vill men glöm inte att blanda varje 3 dl mjukost med 2 msk kokosolja och eventuellt mer salt och citronsaft. 

4.Om du skulle uppleva att det är svårt med vissa moment, hör av dig till oss (skriv meddelande nedan) så hjälper vi dig så klart. Receptet kanske låter krångligt för en nybörjare. Jag säger nej! Det är, super lätt att göra osten bara man har tålamod att vänta. Första och andra gånger är säker krångligt men sen gör du osten utan att titta på receptet. Lycka till! 

 

 

Dela gärna recept men glöm inte att ange källan vart det kommer i från, Tack!

 
 
 
Välj att göra tunnare fetaost eller tjockare 
 
 
För mera inspiration och recept besök oss på Instagram 
nyttigt_och_gott
 
 
Vänliga Hälsningar
Isabel & Christian
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera här: